pylek pszczeli
Zdrowie

8 prozdrowotnych właściwości pyłku pszczelego, o których mogłeś nie wiedzieć

Wiemy, że miód jest zdrowy i znakomicie nadaje się do słodzenia napojów i potraw. Co jednak z pyłkiem pszczelim, który również jest produkowany przez pszczoły? To też cenne źródło wielu witamin i minerałów. Poznaj zatem wyjątkowe właściwości pyłku!

Skąd się bierze pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli to efekt starannej pracy pszczół robotnic, które zbierają pożywienie z kwitnących kwiatostanów. Mieszają one pyłek kwiatowy ze swoją śliną, tworząc małe granulki. Co ciekawe, każda taka granulka składa się z wielu ziaren pyłków różnych roślin, w tym tych leczniczych, dlatego warto zaopatrzyć się w ten produkt. Kolor granulek z kolei zależy od gatunku kwiatu, z jakiego został zebrany. Sięgając więc po pyłek pszczeli, zapewniamy sobie dostęp do różnorodnych witamin i mikroelementów.

Kolorowa dawka zdrowia

Kolor i zapach granulek zależą od gatunku kwiatu, z którego został pobrany pyłek. Zabarwienie granulatu najczęściej jest różne (często w odcieniach żółci i brązu), ponieważ w otoczeniu uli znajduje się wiele roślin – różne pola uprawne, łąki, lasy, sady czy ogrody. Dzięki temu bogatszy jest nie tylko smak, jakim charakteryzuje się pyłek pszczeli. Wartości odżywcze również ulegają rozszerzeniu o kolejne mikroelementy.

Co zawiera pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze i działa bardzo korzystnie na organizm. Jego podstawowym składnikiem są proteiny (białka), ale też węglowodany oraz lipidy. To także ogromna dawka witamin (A, B, E, P), dlatego jeśli wprowadzisz pyłek do swojej diety na stałe, wyrównasz poziom witamin i minerałów w Twoim organizmie. Pyłek pszczeli zawiera też bardzo cenny kwas pantotenowy, biotynę i sole mineralne. Nie zabrakło w nim także wapnia, żelaza, magnezu i cynku, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Ponadto pyłek pszczeli to też źródło cennych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się komórek.

Jak wykorzystać pyłek pszczeli w pielęgnacji?

Ze względu na swoje szerokie właściwości pyłek pszczeli jest stosowany do celów medycznych, jak i kosmetycznych. Coraz częściej znajdujemy go w produktach do pielęgnacji skóry. Jego regularne spożywanie zwiększa naszą odporność. Wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża poziom złego cholesterolu. Świetnie wpływa na stan skóry, paznokci i włosów.

Co jeszcze dobrego znajdziemy w pyłku:

  1. Pyłek stanowi cenne uzupełnienie codziennej dawki aminokwasów i witamin. Poprawia apetyt, korzystnie wpływa na przemianę materii, wspomaga utratę wagi, wzmacnia organizm. Wykazuje też silne właściwości detoksykacyjne.
  2. Pyłek pszczeli jest polecany rekonwalescentom i osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną.
  3. Reguluje też procesy trawienne i wpływa korzystnie na przewód pokarmowy.
  4. Pyłek wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
  5. Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem.
  6. Wykazuje też działanie uspokajające i jest wskazany szczególnie w chwilach obniżnowej odpornosci na stres – zmniejsza nerwowość, wspomaga leczenie depresji, jednocześnie poprawia sprawność psychiczną i podnosi koncentrację.
  7. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. Stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub widocznie łagodzi ich objawy.
  8. W kosmetykach pyłku pszczeli ma korzystne działanie na skórę i włosy. Kremy i balsamy z jego zastosowaniem odżywiają i wyraźnie wygładzają skórę. Przywracają też jej elastyczność, poprawiają koloryt. Dodatkowo zwalczają łupież i zapobiegają wypadaniu włosów, regenerują, odżywiają włosy i skórę głowy.

Jak przyjmować pyłek pszczeli?

Jeżeli chcesz spożywać pyłek profilaktycznie, najlepiej zdecydować się na tradycyjną metodę podania. Pamiętaj jednak, aby unikać jego obróbki termicznej, która – jak w przypadku miodu – niweluje dobroczynne właściwości. Nie zapominaj o systematyczności. Każdego dnia wieczorem przygotuj szklankę letniej wody i dodaj do niej łyżkę pyłku pszczelego. Pozostaw tę mieszankę na noc, po to aby wszystkie cenne witaminy dobrze się rozpuściły w wodzie. Dzięki takiemu zabiegowi będą znacznie łatwiej przyswajalne dla organizmu. Po obudzeniu całą szklankę roztworu wypij na czczo, przed śniadaniem. W ten sposób Twój organizm przyswoi najwięcej cennych właściwości.

Pyłek w jedzeniu – jak możemy go spożywać?

Pyłek pszczeli możesz równie dobrze zmieszać z ulubioną konfiturą lub jogurtem. Pasuje też do koktajli owocowych czy warzywnych. Pyłek pszczeli sprawdzi się też jako przyprawa! Wystarczy, że posypiesz nim swój posiłek. Pamiętaj w tym wypadku, że produkt nie może mieć kontaktu z wysoką temperaturą. Zniweluje jego właściwości. Z tego też powodu nie stosuj go do wypieków. Ewentualnie możesz go użyć w charakterze posypki po wystudzeniu.

Jak widzisz, pyłek pszczeli to pokarm pszczół, ale nie tylko – to również idealne uzupełnienie naszej diety, które wspiera organizm i system odpornościowy.

9k=Artykuł przygotowało Centrum Pszczelarskie Łukasiewicz, sklep pszczelarski zajmujący się sprzedażą sprzętu, akcesoriów i wyrobów pszczelarskich

Podobne Tematy

Fizjoterapeuta – Twój Doradca

Redakcja PortalwSieci.pl

Odporność. 10 produktów, które je wzmacniają

Redakcja PortalwSieci.pl

Nadmorski klimat, pyszna kuchnia, komfortowe apartamenty. Krynica Morska i jej zimowe atrakcje

Redakcja PortalwSieci.pl

Dodaj Komentarz