pizza a celiakia czy mozna jesc
Zdrowie

Celiakia a pizza – czy z nietolerancją glutenu można jeść pizzę?

Gluten to nic innego jak białko, które możemy znaleźć w zbożu (życie, pszenicy, owsie oraz jęczmieniu). Składa się dwóch białek – gliadyny oraz gluteniny. Jego konsystencja jest lepka i wspomaga tworzenie elastycznej masy. Dzięki temu użyty w procesie wypiekania nadaje produktom charakterystyczną teksturę. Gluten pojawia się w wielu wypiekach takich jak bułki, chleb, słodkie pieczywo, makaron, czy pizza. Czy osoby z nietolerancją glutenu (celiakia) mogą jeść pizzę?

Czym jest nietolerancja glutenu?

Nietolerancja na gluten, czyli celiakia, to stan, w którym po spożyciu produktów zawierających nietolerowany składnik powoduje niepożądane reakcje organizmu. Mowa tutaj o niewłaściwej pracy żołądka oraz jelit, które są silnie narażone na symptomy. Nietolerancja na gluten może wywołać przykre dolegliwości, a nawet doprowadzić do uszkodzenia jelit.

Organizm osoby, która choruje na nietolerancję glutenu, ma trudność w trawieniu tego składnika – mowa tutaj o białku, który znajduje się w zbożach (głównie w życie, pszenicy, jęczmieniu oraz owsie).

Celiakia

Celiakia to choroba autoimmunologiczna jelit. Jest powodem, dla którego organizm osoby z nietolerancją glutenu nie jest w stanie go strawić. Dostarczony gluten powoduje, że organizm wytwarza przeciwciała przeciw sobie, co może doprowadzić do uszkodzenia jelit oraz niedoborów wartości odżywczych.

Celiakia a nadwrażliwość na gluten – czym się różni?

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu to zupełnie inna przypadłość niż nadwrażliwość na gluten. Nietolerancja na gluten wiąże się z silnymi objawami podczas spożywania glutenu. Mogą przy tym wystąpić alergie. Ignorowana nietolerancja glutenu może doprowadzić również do uszkodzenia jelit. Nadwrażliwość na gluten jest natomiast łagodniejszym stanem. Organizm daje znać, że ma trudności z trawieniem białka, jednak nie doprowadzi to do uszkodzenia jelit.

Osoby posiadające nadwrażliwość na gluten często po spożyciu odczuwają ból brzucha, pojawiają się wzdęcia, czy też zmęczenie. Organizm daje znać, ale nie oznacza to, że u osoby pojawiła się nietolerancja na białko.

Objawy nietolerancji na gluten

Nietolerancja na gluten daje o sobie znać w bardzo jasny i klarowny sposób. Po spożyciu glutenu w organizmie pojawia się reakcja obronna w postaci silnych bólów brzucha, wzdęć, nudności, biegunek, zaburzeń trawienia. Dodatkowo może pojawić się matowienie włosów, które z czasem mogą zacząć się łamać. Do negatywnych objawów występowania nietolerancji a gluten można zaliczyć też łamliwe paznokcie, pogorszenie samopoczucia.

Nietolerancja glutenu może powodować poważne problemy zdrowotne, takie jak uszkodzenie jelita cienkiego, celiakię.

Pozostałe objawy:

  • senność,
  • zaburzenia pamięci,
  • zaburzenie cyklu miesiączkowego,
  • problemy z oddychaniem,
  • zaburzenie układu odpornościowego,
  • alergie,
  • ból stawów i mięśni,
  • niedobór minerałów i witamin,
  • utrata masy ciała.

Czy można jeść pizzę z nietolerancją glutenu?

Chorując na nietolerancję glutenu, będziemy musieli zrezygnować z tradycyjnego ciasta na pizze, które wytwarzane jest z mąki zawierającej nietolerowane białko (głównie mąka pszenna). Jednak nie musimy całkowicie rezygnować z włoskiego dania tylko ze względu na nietolerancję.

Obecnie można po prostu zastąpić składnik, którego nasz organizm nie toleruje u wypiekać pizzę z mąki, która glutenu nie zawiera. Ciasto na pizze możemy wykonać z bezglutenowej mieszanki, która jest dostępna w wielu sklepach. Mąka bezglutenowa zawiera głównie skrobię ziemniaczaną, ryż, kaszę jaglaną, tapiokę, amarantus.

Dobrym wyborem będzie również mąka kukurydziana, jaglana, gryczana.

Do wypiekania bezglutenowej pizzy możemy również użyć komosy ryżowej lub spróbować pizzy na bazie warzyw: kalafior, cukinia, marchewka.

Do przygotowania ciasta bezglutenowego prócz zamiennika tradycyjnej mąki będziemy potrzebować również drożdże, sól, oliwę, cukier. Wyrobienie ciasta w dalszym procesie nie różni się niczym w porównaniu do tego zawierającego gluten. Wystarczy jedynie zwrócić uwagę na skład ciasta, aby nie rezygnować całkowicie z tradycyjnej, włoskiej potrawy!

0fo4QZnfcstfQAAAAASUVORK5CYII=Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz.

Podobne Tematy

Wybielanie zębów – czy to zabieg dla każdego?

Redakcja PortalwSieci.pl

Czy energetyki są zdrowe? 3 wady i zalety

Redakcja PortalwSieci.pl

10 porad co zrobić żeby włosy szybciej rosły

Redakcja PortalwSieci.pl

Dodaj Komentarz