Kiełbasa, szaszłyki, ziemniaki, czy też steki to tylko niektóre przysmaki, jakie można przyrządzić na grillu. Jak jednak wybrać odpowiednią technikę? Poniżej znajdziesz kilka informacji na temat tych najpopularniejszych, co pomoże dokonać wyboru.
Grillowanie pośrednie i bezpośrednie
Grillowanie pośrednie cieszy się popularnością. Nietrudno to zrozumieć, biorąc pod uwagę fakt, że jest to bardzo wygodna metoda. W tym przypadku nie trzeba bowiem poświęcać czasu i uwagi na to, aby co chwilę sprawdzać ruszt. Wystarczy jedynie kontrolować czas potrzebny do przygotowania potrawy. Ta metoda sprawdzi się szczególnie w przypadku dużych kawałków mięsa. Warto wybrać ją w przypadku żeberek lub kurczaka. Grillowanie pośrednie można wykonać metodą ociekową lub jednopalnikową. W przypadku tej metody potrawy są ogrzewane od boku.
Również grillowanie metodą pośrednią ma wielu zwolenników. Ten sposób sprawdzi się szczególnie dobrze, jeśli zamierzasz przyrządzić jedzenie z dobrze przypieczoną skórką i zależy Ci na czasie. W przypadku tej metody potrawy są ogrzewane bezpośrednio nad źródłem ciepła.
Niezależnie od wybranej metody, warto regularnie zdobywać nową wiedzę na temat grillowania, aby móc uzyskiwać coraz lepsze efekty. Wiele ciekawych porad znajdziesz na stronie https://mocgrilla.pl/. Dostępne są tam informacje zarówno dla początkujących, jak i nieco bardziej zaawansowanych wielbicieli grillowania.
Grillowanie na rusztach ułożonych pod kątem
Ciekawą metodą jest także grillowanie na rusztach ułożonych pod kątem. Tę opcję warto polecić szczególnie osobom, którym zależy na dobrym odprowadzaniu nadmiaru tłuszczu. W tym przypadku świetnie sprawdzą się ruszty zapewniające niewielką powierzchnię styku z przygotowywanym daniem. Dzięki temu ryzyko przypaleń będzie niewielkie.
Pamiętaj, aby wybrać odpowiedni ruszt do grilla:
- Ruszt żeliwny – szybko się nagrzewa i utrzymuje temperaturę przez długi czas. Sprawdzi się doskonale, jeśli grillujesz często i dla dużej liczby osób.
- Ruszt stalowy – jego główne zalety to lekkość i niska cena.
Jaką technikę grillowania wybrać i o czym pamiętać?
Wciąż zastanawiasz się, jaka technika grillowania okaże się najlepsza? To zależy od tego, jakie potrawy przygotowujesz w ten sposób i jakie są Twoje potrzeby. Jeśli nie możesz się zdecydować, warto spróbować kilku metod. Dzięki temu przekonasz się, która sprawdza się najlepiej w Twoim przypadku.
Niezależnie od wybranej metody, przydadzą Ci się dobrej jakości produkty do grillowania. Bez wątpienia warto mieć i używać takich jak:
- szczotka do czyszczenia grilla,
- szczypce i łopatka do grillowania,
- łyżki szczelinowe,
- podkładki pod ruszt,
- timer.
Chcesz wiedzieć więcej na temat tego, jak przygotować się do grillowania? Więcej przydatnych informacji znajdziesz tutaj: https://mocgrilla.pl/2022100769/najlepsze-produkty-do-grillowania-dla-wszystkich-twoich-potrzeb. Zadbaj o odpowiednie akcesoria i sprzęt, a przekonasz się, że przygotowanie ma duże znaczenie.