Dymka jest to rodzaj cebuli, która jest bardzo chętnie wykorzystywana w gastronomii oraz w codziennym przygotowywaniu posiłków. Ta odmiana cebuli jest nazywana zieloną cebulą. Jest ona niewielkich rozmiarów. Poza nieco odmiennym wyglądem w porównaniu do tradycyjnej cebuli warto wiedzieć jakie dobroczynne składniki w sobie zawiera. Ponadto warto wiedzieć jakie odmiany cebuli dymki są dostępne na rynku i czym się charakteryzują.
Cebula dymka – czym się charakteryzuje?
Cebula dymka zyskuje coraz bardziej na popularności w każdej domowej kuchni. Jej smak jest o wiele słodszy niż tradycyjnej cebuli, a jednocześnie bardziej subtelny, co jest zauważalne już podczas jej obierania lub krojenia. Jednak to co najważniejsze podczas spożywania dodaje charakterystycznej nuty smakowej, dzięki czemu urozmaica kanapki, zupy czy potrawy.
Cechą charakterystyczną cebuli dymki jest wyrastający z niej młody szczypiorek, który może być używany na kanapki, do dekoracji dań, bądź do zup lub innych potraw. Z kolei cebula dymka stanowi składnik wielu potraw.
Cebula dymka jest także niezwykle wartościowym warzywem, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo witamin z grupy B, A, a także E oraz C I K. Dużym atutem jest jej niska kaloryczność ponieważ na 100 g tego produktu liczy zaledwie 30 kcal.
Cebula dymka – co warto wiedzieć o tym zdrowym warzywie?
Dodatkowo warto wspomnieć, że cebula dymka jest bogata w sole mineralne, krzem, magnez, miedź, potas, siarka, sód, potas, selen, żelazo oraz wapń. Jak wiadomo tradycyjna cebula oraz cebula dymka to bogactwo kwasu askorbinowego, który jest z warzyw bardzo łatwo przyswajalne dla organizmu i to on wspomaga układ odpornościowy, dlatego jest tak chętnie stosowana w przypadku wystąpienia przeziębień. Dzięki swoim właściwościom wykazuje wysoką zdolność niszczenia bakterii.
Cebula dymka – odmiany
Znając szereg pożytecznych dla organizmu każdego człowieka właściwości płynących ze spożywania cebuli dymki niezależnie pod jaką postacią: czy będzie to cebula spożywana na surowo, w formie przegotowanej czy smażonej warto wiedzieć, że ta roślina posiada wiele odmian. Jej uprawa jest też dość łatwa, ponieważ ta roślina jest bardzo odporna na trudne warunki atmosferyczne, a także z łatwością przystosowuje się do różnego typu gleby, w której czuje się bardzo dobrze. Na rynku istnieją różnorodne odmiany sadzonek cebuli dymki. Do najpopularniejszych zalicza się:
- Karmen
- Sturon,
- Snowball,
- Rosanna,
- Red Baron – o charakterystycznej ciemniejszej barwie.
Ponadto warto wspomnieć o takich odmianach jak wolska oraz Stuttgarter czy Hercules.
Przy czym właśnie ta ostatnia, czyli Herkules jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą cebuli dymki w Polsce. Doskonale nadaje się do przechowywania oraz obierania. Jednak warto mieć na uwadze, że ze względu na różnorodność odmian cebuli dymki powinniśmy wybierać takie, które będą najłatwiejsze w uprawie dla danego typu podłoża.
Jeśli zależy nam na uprawie cebuli, która nie jest wymagająca, a także jest niezwykle odporna na trudną glebę czy niesprzyjające warunki klimatyczne to z pewnością powinniśmy zdecydować się na cebulę wolską, która jest zaliczana do najbardziej tolerancyjnych odmian pod tym kątem.
Doskonale sobie radzi w różnego typu glebach, a także podczas deszczowej aury oraz dużego nasłonecznienia czy chłodów. Jest ponadto pyszna. Ta cebula wyróżnia się na tle innych wyrazistym smakiem.
Jak można zauważyć na rynku istnieje wiele odmian cebuli dymki, które są uwielbiane przez rzeszę odbiorców. Przed posadzeniem konkretnej odmiany warto wybrać taką, z której faktycznie będziemy zadowoleni.
Autor publikacji Autor: sklep.poradnikogrodniczy.pl, to TOP of the TOP internetowych sklepów ogrodniczych – znajdziesz tu wszystko do ogrodu! |